Pórkovo-jáhlová recept.
Pórkovo-jáhlová polévka je výživná a poměrně jednoduchá na přípravu. Nabízí se jako skvělá volba pro chladné večery. Zde je návod, jak na ni.
- Ingredience
- 1 velký pórek
- 1 hrnek jáhel
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř dle chuti
- 1 lžička sušeného tymiánu nebo majoránky
- 1 bobkový list
- Recept
1. Pórek očistěte a nakrájejte na tenká kolečka. Česnek oloupejte a jemně nakrájejte.
2. Ve velkém hrnci zahřejte olivový olej a na něm za stálého míchání zpěňte pórek s česnekem, dokud pórek nezměkne.
3. Přidejte propláchnuté jáhly a promíchejte, aby se jáhly obalily olejem a získaly chuť.
4. Zalijte zeleninovým vývarem, přidejte bobkový list, tymián nebo majoránku, osolte a opepřete dle chuti.
5. Nechte vařit na mírném ohni cca 20 minut nebo dokud jáhly nebudou měkké.
6. Po dovarení polévku dochuťte podle potřeby solí a pepřem. Bobkový list před podáváním vyjměte.
- Tipy
- Pro krémovější konzistenci můžete část polévky rozmixovat ponorným mixérem. Pokud preferujete zcela hladkou polévku, rozmixujte ji celou.
- K polévce se skvěle hodí čerstvě pečený chléb nebo krutony.
- Pro zvýšení nutriční hodnoty můžete přidat na kousky nakrájenou mrkev nebo celer, které přidáte spolu s jáhly.
- Pro pikantnější variantu můžete přidat na začátku vaření i trochu chilli papričky.