Česnekovo-sýrový dort recept


Česnekovo-sýrový dort recept.

Ingredience:
- 200 g strouhaného sýra (například Gouda)
- 100 g měkkého másla
- 2 stroužky česneku
- 4 vejce
- 200 ml smetany na vaření
- 200 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- sůl a pepř podle chuti
- bylinky podle chuti (například pažitka, petržel)

Recept:
1. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
2. Ve větší míse smíchejte měkké máslo s nastrouhaným sýrem. Přidejte prolisované stroužky česneku a dobře promíchejte.
3. Postupně přidávejte vejce, smetanu a nakonec pomalu vmíchávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Ochutnejte a okořeňte solí, pepřem a bylinkami.
4. Těsto nalijte do vymazané a moukou vysypané formy.
5. Pečte v předehřáté troubě asi 45 minut, nebo dokud dort nezhustne a špejle vložená do středu nevyjde čistá.
6. Nechte dort chvíli vychladnout v formě, poté vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.

Tipy:
- Místo Goudy můžete použít jakýkoliv jiný tvrdý nebo polotvrdý sýr, který máte rádi.
- Pokud máte rádi výraznější česnekovou chuť, klidně přidejte více stroužků.
- Česnekovo-sýrový dort chutná skvěle jak teplý, tak studený. Ideální je k němu podávat čerstvou zeleninu nebo zeleninový salát.
- Pokud chcete dort trochu zvláčnit, můžete před pečením na povrch nastrouhat nějaký sýr nebo pokapat olivovým olejem.
- Pro pestrější chuť můžete do těsta přidat i kousky sušených rajčat nebo oliv.