Grilovaná hlavatka (lososovitá ryba) recept.
- Ingredience
- 1 celá hlavatka, vykuchaná a očištěná
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 citrony
- 4 stroužky česneku
- čerstvé bylinky (např. petržel, tymián, rozmarýn)
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Recept
1. Připravte gril na střední až vysokou teplotu. Hlavatku očistěte a osušte papírovým ručníkem. Po celé rybě udělejte několik hlubokých řezů.
2. Ve misky smíchejte olivový olej, šťávu z jednoho citronu, nasekané bylinky, prolisovaný česnek, sůl a pepř. Touto směsí pečlivě potřete rybu jak zvenku, tak dovnitř, a nezapomeňte směs dostat i do řezů.
3. Rybu nechte marinovat alespoň 15 minut, aby se chutě spojily.
4. Mezitím si připravte aluminiovou fólii nebo speciální grilovací mřížku. Rybu položte na fólii nebo přímo na mřížku a grilujte z každé strany asi 10–15 minut, dokud maso nebude opékané a snadno se odděluje od kosti.
5. Během grilování rybu můžete ještě jednou potřít marinádou pro zvýraznění chuti.
6. Hotovou rybu servírujte s čerstvými bylinkami a kolečky citronu pro dokončení chuti.
- Tipy
- Pro intenzivnější chuť můžete rybu nechat marinovat v chladničce přes noc.
- Při grilování ryby na fólii pokapejte fólii olivovým olejem, aby se ryba nepřilepila.
- Když grilujete rybu přímo na roštu, ujistěte se, že je rošt dobře olejovaný, aby se ryba nepřilepila.
- Podávejte s čerstvým salátem nebo pečenými bramborami pro kompletní jídlo.
- Rybí maso by mělo být uvnitř šťavnaté a na vnější straně jemně křupavé. Nebojte se kontrolovat doneness, ale dávejte pozor, aby ryba nepřeschnula.
Užijte si chutný a zdravý oběd či večeři s touto jednoduchou a lahodnou grilovanou hlavatkou!