Božský perník recept.
**Ingredience:**
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek cukru
- 1 hrnek mléka
- 1/2 hrnku oleje
- 2 vejce
- 3 lžíce kakaa
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 2 lžičky perníkového koření
- med (volitelně, 2 lžíce)
**Recept:**
1. Ve velké míse smíchejte suché ingredience – mouku, cukr, kakao, prášek do pečiva, sodu a perníkové koření.
2. V jiné míse smíchejte mokré ingredience – mléko, olej, vejce a případně med. Vše dobře promíchejte.
3. Mokré ingredience postupně přilévejte do suchých a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
4. Připravte si formu na pečení, kterou vymažte tukem a vysypte moukou.
5. Těsto nalijte do formy a rovnoměrně rozetřete.
6. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 30-35 minut, nebo dokud není perník upečený. (Otestujte špejlí nebo jehlou, pokud z těsta nic neulpí, je hotovo.)
7. Nechte perník vychladnout, poté ho můžete podávat.
**Tipy:**
- Pro intenzivnější chuť můžete do těsta přidat větší množství perníkového koření nebo přimíchat trochu mletého zázvoru či hřebíčku.
- Perník je výborný samotný, ale můžete ho také pokrýt polevou z tmavé čokolády nebo salkovou polevou pro sladší variantu.
- Pokud chcete perník uchovat vláčný déle, zabalte ho do potravinářské fólie, jakmile úplně vychladne. Dobře se také uchovává ve vzduchotěsné nádobě.
- Perník chutná ještě lépe druhý den, kdy se aroma koření plně rozvinou.