Cizrnovo - houbová polévka recept


Cizrnovo - houbová polévka recept.

Recept na cizrnovo-houbovou polévku je jednoduchý, zdravý a výživný způsob, jak si užít chutě cizrny a hub. Připravte si tuto lahodnou polévku s následujícími ingrediencemi a postupem.

- Ingredience
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 250 g čerstvých hub nebo 30 g sušených hub (např. žampiony, hřiby)
- 400 g konzervované cizrny (odceděné a opláchnuté)
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sušeného tymiánu nebo rozmarýnu
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Čerstvá petrželka nebo koriandr na ozdobu

- Recept
1. Pokud používáte sušené houby, namočte je předem podle návodu na obalu, aby byly měkké.
2. Na středně velké pánvi na olivovém oleji osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli, dokud nezměkne a lehce nezhnědne.
3. Přidejte nasekaný česnek a houby (pokud používáte čerstvé, nakrájejte je na plátky, pokud sušené, odkapejte a přidejte k cibuli). Restujte, dokud houby nezměknou a nepustí šťávu.
4. Přidáte odceděnou a opláchnutou cizrnu a sušené bylinky. Osmažte společně minutu pro propojení chutí.
5. Zalijte zeleninovým vývarem a přiveďte k varu. Po dosažení varu snižte teplotu a nechte polévku pomalu vařit asi 15 minut, nebo dokud nejsou všechny složky měkké.
6. S polévkou můžete experimentovat – část cizrny a hub lze rozmixovat pro krémovější konzistenci, nebo můžete nechat polévku jak je pro kusovější texturu.
7. Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem. Před podáváním posypte nasekanou petrželkou nebo koriandrem.

- Tipy
- Pro intenzivnější chuť použijte směs různých druhů hub.
- Polévku můžete doplnit o kořenovou zeleninu jako je mrkev nebo celer, kterou přidáte spolu s cibulí.
- Pro zvýšení výživové hodnoty přidejte ke konci vaření hrst listové zeleniny, například špenátu nebo kale.
- Polévku podávejte s kouskem čerstvého pečiva nebo topinkami pro kompletní jídlo.

Tento recept na cizrnovo-houbovou polévku je jednoduchý, zároveň však nabízí bohatost chutí a textur. Užijte si jej s rodinou nebo přáteli jako výživný oběd či večeři.