Pomazánka se sterilovaným zelím recept.
Ingredience:
- 1 sklenice sterilovaného zelí (asi 700 g)
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 200 g tvarohu (může být i měkký sýr typu Lučina)
- 100 g másla nebo pomazánkového másla
- sůl a pepř dle chuti
- trochu papriky pro barvu a chuť
- petrželka nebo pažitka na ozdobu
Recept:
1. Sterilované zelí důkladně scedíme a pak ho nasekáme na co nejjemnější kousky. Můžeme použít i kuchyňský robot, ale pozor, aby zelí nebylo úplně rozmixované na kaši.
2. Cibuli a česnek oloupeme a nadrobno nakrájíme. V pánvi na troše másla nebo oleje je orestujeme dozlatova. Pak necháme vychladnout.
3. V míse důkladně smícháme tvaroh (nebo měkký sýr), vychladlou cibuli s česnekem, máslu a zelí. Důkladně promícháme.
4. Ochutíme solí, pepřem a paprikou. Dle chuti můžeme přidat i trochu hořčice nebo jiné oblíbené koření.
5. Pomazánku necháme v lednici alespoň hodinu odležet, aby se chutě spojily.
6. Před podáváním ozdobíme nasekanou petrželkou nebo pažitkou.
Tipy:
- Místo tvarohu nebo pomazánkového másla můžete použít i smetanový sýr pro krémovější texturu.
- Pokud máte rádi pikantnější variantu, přidejte trochu chilli nebo několik kapek tabasca.
- Pomazánka se hodí nejen na chléb nebo toast, ale skvěle chutná i jako dip k zeleninovým tyčinkám.
- Pokud pomazánku plánujete podávat na oslavě nebo večírku, můžete ji podávat ve vydlabaném bochníku chleba pro efektní prezentaci.