Progresivní špagety, základní recept recept


Progresivní špagety, základní recept recept.

Progresivní špagety jsou moderní twist na klasický italský recept, který přináší do tradičních špaget nové chutě a textury. Tento základní recept na progresivní špagety je jednoduchý, ale dá se dále upravovat a experimentovat podle osobního vkusu.

Ingredience:
- 400g špaget
- 2 stroužky česneku
- 400g rajčat z plechovky nebo čerstvých rajčat
- 3 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Hrst čerstvé bazalky
- 50g strouhaného parmazánu

Recept:
1. V hlubokém hrnci přiveďte k varu dostatek vody a osolte ji. Přidejte špagety a vařte je dle návodu na obalu, dokud nejsou al dente. Poté je sceďte, ale zachovejte trochu vody z vaření.
2. Mezitím na středně velké pánvi na středním ohni rozehřejte olivový olej. Přidejte nadrobno nasekaný česnek a restujte, dokud mírně nezhnědne.
3. Přidejte rajčata, buď nasekaná čerstvá nebo z plechovky, a nechte je na mírném ohni pomalu vařit, dokud se omáčka lehce nezredukuje a nezahustí, zhruba 10 minut. Občas promíchejte.
4. Omáčku ochuťte solí a pepřem podle chuti. Můžete přidat i trochu cukru, pokud jsou rajčata příliš kyselá.
5. Do omáčky vmíchejte uvařené špagety. Pokud je omáčka příliš hustá, přilijte trochu vody z vaření těstovin. Vše dobře promíchejte, ať se špagety omáčkou pěkně obalí.
6. Nakonec přidejte nasekanou bazalku a promíchejte.
7. Špagety podávejte ihned, posypané strouhaným parmazánem.

Tipy:
- Experimentujte s přídavky jako jsou olivy, kapary nebo čerstvě pečené červené papriky pro další vrstvu chuti.
- Kdo má rád trochu ostrosti, může přidat chilli papričku do omáčky.
- Místo parmazánu můžete použít i jiný tvrdý sýr, například pecorino.
- Pro ještě bohatší chuť můžete do omáčky přidat několik lžic dobře vybraného olivového oleje právě před servírováním.

Tento recept na progresivní špagety je skvělým základem, který můžete dle svého gusta dále rozvíjet a přizpůsobit. Užijte si tuto moderní verzi klasického italského jídla!