Plecko po maďarsku recept


Plecko po maďarsku recept.

Ingredience:
- 1 kg hovězího plecka
- 2 středně velké cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce sladké papriky
- 1 lžíce mletého kmínu
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 400 g brambor
- 2 lžíce oleje
- sůl a pepř dle chuti
- 1 lžíce majoránky
- voda nebo hovězí vývar

Recept:
1. Plecko nakrájíme na kostky a osolíme. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme na jemno.
2. V hlubokém hrnci rozehřejeme olej a přidáme cibuli. Restujeme, dokud nezezlátne, poté přidáme česnek a krátce osmahneme.
3. Přidáme nakrájené maso a za stálého míchání restujeme, dokud maso nezíská zlatohnědou barvu.
4. Přisypeme papriku, kmín a pepř, krátce promícháme a ihned zalijeme trochou vody nebo vývaru, aby paprika nezhořkla.
5. Přidáme rajčatový protlak, majoránku a celou směs zalijeme vodou nebo vývarem tak, aby bylo maso ponořené.
6. Přivedeme k varu, poté pokrýváme a na mírném ohni dusíme asi 1,5 hodiny.
7. Mezitím oloupeme a nakrájíme na kostky mrkev, petržel a brambory.
8. Po 1,5 hodině dušení přidáme do hrnce mrkev a petržel a dusíme dalších 30 minut.
9. Nakonec přidáme brambory a dusíme, dokud nejsou všechny suroviny měkké. Podle potřeby během vaření doléváme vodu nebo vývar a dochutíme solí.
10. Hotové jídlo podáváme teplé, ideálně s čerstvým chlebem nebo knedlíkem.

Tipy:
- Pro intenzivnější chuť můžete plecko nechat přes noc marinovat v koření a oleji.
- Pokud máte rádi pikantní jídlo, přidejte do receptu trochu chilli papričky nebo pálivou papriku.
- Hovězí plecko je tužší maso, proto je důležité ho dlouho a pomalu dusit, aby bylo nakonec krásně měkké.
- Podávání s nakládanými okurkami nebo čerstvou zeleninou dodá jídlu svěžest.