Pórková polévka s fazolemi a toasty recept


Pórková polévka s fazolemi a toasty recept.

Ingredience:

- 1 velký pórek
- 2 stroužky česneku
- 400g bílých fazolí (konzerva)
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř dle chuti
- 4 plátky celozrnného chleba
- Kousek másla nebo olivový olej na toasty

Recept:

1. Pórek důkladně omyjte a nakrájejte na tenká kolečka. Česnek oloupejte a nakrájejte na drobné kousky.
2. Na velké pánvi nebo v hrnci rozehřejte olivový olej a přidejte nakrájený pórek s česnekem. Osmažte na středním ohni asi 5 minut, dokud pórek nezměkne.
3. Přidejte bílé fazole spolu s vývarem. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a nechte vařit asi 10 minut.
4. Mezitím si připravte toasty. Plátky chleba potřete máslom nebo olivovým olejem a opečte je na pánvi nebo v toustovači dozlatova.
5. Polévku dochuťte solí a pepřem dle chuti. Pokud máte rádi hladší polévky, můžete část polévky rozmixovat tyčovým mixérem a poté ji znovu smíchat s zbytkem.
6. Podávejte horkou polévku s toasty.

Tipy:

- Pro extra chuť můžete do polévky přidat trochu čerstvého tymiánu nebo rozmarýnu během vaření.
- Pokud máte rádi pikantní, přidejte trochu chilli papričky nebo pár kapek tabasca.
- Aby byla polévka hutnější, můžete přidat více fazolí nebo část fazolí rozmixovat spolu s částí polévky.
- Toasty můžete obohatit třením česnekem nebo posypáním čerstvými bylinkami po opečení.