Vynikající trdelník recept


Vynikající trdelník recept.

Recept na vynikající trdelník

Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 2 lžičky suchého droždí
- 1 vejce
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- 80 g cukru
- Špetka soli
- 1 lžička vanilkového extraktu
- Olej na potření trdla
- Směs na obalení: mletá skořice a cukr

Postup:
1. V míse smíchejte mléko vlažné (ne horké) s droždím a lžící cukru. Nechte stát cca 10 minut, dokud se na povrchu nevytvoří pěna.
2. V jiné míse smíchejte mouku, zbytek cukru a špetku soli. Přidejte rozkvedlané vejce, vanilkový extrakt a směs mléka s droždím. Dobře promíchejte.
3. K těstu vmíchejte rozpuštěné máslo a zpracujte ho, dokud není hladké a elastické. Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte trochu mouky. Nechte ho na teplém místě kynout cca 1 hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
4. Po vykynutí těsto rozdělte na menší kousky a z každého vytvořte dlouhý váleček. Válečky pečlivě omotejte kolem dřevěných nebo kovových trdelníkových tyčí.
5. Trdla potřete olejem a obalte ve směsi cukru a skořice.
6. Pečte na grilu nebo v troubě předehřáté na 180°C. Otáčejte, dokud trdelníky nejsou rovnoměrně zlatavé, cca 15-20 minut.
7. Hotové trdelníky sundejte z tyčí a posypte ještě horké směsí cukru a skořice.

Tipy:
- Pro extra křupavost a chuť můžete do směsi na obalení přidat trochu mletých ořechů.
- Pokud máte, použijte na pečení skutečný trdelníkový gril. To trdelníku dodá autentickou chuť a vůni.
- Trdelník můžete plnit různými náplněmi, například vanilkovým krémem, čokoládou nebo ovocem pro ještě lahodnější zážitek.
- Nezapomeňte, že kvalita surovin výrazně ovlivňuje konečný výsledek, proto sáhněte po čerstvých a kvalitních ingrediencích.