Domácí vánoční rumový chlebíček vláčný recept


Domácí vánoční rumový chlebíček vláčný recept.

Domácí vánoční rumový chlebíček vláčný

Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 200 g cukru moučka
- 100 ml tmavého rumu
- 100 ml mléka
- 100 g másla
- 2 celá vejce
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 2 lžíce kakaa
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého hřebíčku
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 100 g sušeného ovoce (rozinky, kandované ovoce apod.)
- 50 g ořechů dle výběru (např. vlašské ořechy, nasekané)

Recept:
1. Nejprve si předehřejte troubu na 180°C a formu na chlebíček vymažte máslem a vysypte moukou.
2. V míse smíchejte mouku, kakao, kypřicí prášek, jedlou sodu, skořici, hřebíček a zázvor.
3. V jiné míse elektrickým šlehačem vyšlehejte máslo s cukrem do pěny, přidejte vejce a dále šlehejte.
4. Postupně přilévejte rum a mléko, střídavě přisypávejte suchou směs a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
5. Nakonec vmíchejte sušené ovoce a nasekané ořechy.
6. Těsto přelijte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě přibližně 60 minut. Chlebíček je hotový, když do něj zapíchnete špejli a vyjde suchá.
7. Nechte chlebíček vychladnout v formě, poté vyklopte a podávejte.

Tipy:
- Pro intenzivnější rumovou chuť můžete hotový chlebíček po vychladnutí potřít rumem a nechat ho přes noc odpočinout zabalený v potravinové fólii.
- Sušené ovoce před přidáním do těsta můžete namočit do rumu na několik hodin, aby bylo chlebíčku přidáno další aroma.
- Experimentujte s přidáním různých druhů ovoce a ořechů podle vaší chuti.