Zelené risotto s chřestem a krevetami recept


Zelené risotto s chřestem a krevetami recept.

Ingredience:
- 200 g arborio rýže
- 1 svazek zeleného chřestu
- 200 g krevet
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- 50 ml bílého vína
- 750 ml zeleninového vývaru
- 50 g parmezánu
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Několik lístků čerstvé bazalky pro ozdobu

Recept:
1. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno. Chřest očistěte a nakrájejte na asi 3 cm dlouhé kousky.
2. Na středně velké pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte česnek a po chvíli i arborio rýži. Rýži za stálého míchání opékejte asi 2 minuty, dokud nezačne být průhledná.
3. Přilijte bílé víno a míchejte, dokud se víno nevstřebá.
4. Postupně přidávejte zeleninový vývar, vždy po naběračce, a nechte rýži vývar vstřebat, než přidáte další. Tento krok trvá asi 18-20 minut. Risotto by mělo být nakonec krémové, ale rýže by měla zůstat na skus al dente.
5. Když je rýže téměř hotová, přidejte k ní kousky chřestu a nechte je společně dusit asi 3-5 minut.
6. Mezitím na jiné pánvi na troše olivového oleje orestujte krevety, osolte je a opepřete.
7. K hotovému risottu přidejte orestované krevety, nastrouhaný parmezán a promíchejte. Risotto dochuťte solí a čerstvě mletým černým pepřem dle chuti.
8. Risotto servírujte hned po dohotovení, ozdobené lístky bazalky.

Tipy:
- Pro intenzivnější chuť můžete do risotta přidat i trochu citronové kůry.
- Pokud nemáte arborio rýži, můžete použít jinou druh, který je vhodný na risotto, například carnaroli.
- Chřest a krevety můžete opepřit ještě před přidáním do risotta pro výraznější chuť.
- Pro veganskou verzi vynechte krevety a parmezán nahraďte veganskou alternativou nebo jej vynechte úplně.