Buchta lublaňská maková recept.
Ingredience:
- 200 g másla
- 200 g moučkového cukru
- 4 vejce
- 200 g mletého máku
- 100 ml mléka
- 200 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžička vanilkového extraktu nebo vanilkového cukru
- špetka soli
Recept:
1. Vyšlehejte máslo s cukrem do pěny. Postupně přidávejte žloutky a vanilkový extrakt. Důkladně promíchejte.
2. V jiné misce smíchejte mletý mák s mlékem. Nechte chvíli odstát.
3. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a špetkou soli. Tuto směs pak postupně začleňujte do máslu s cukrem, střídavě s mákovou směsí. Důkladně promíchávejte, aby bylo těsto hladké.
4. Bílky ušlehejte do pevného sněhu. Pomalu je vmíchejte do těsta.
5. Připravte si formu na bábovku, kterou vymažte máslem a vysypte moukou. Do formy nalijte těsto.
6. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia asi 45 minut. Upečenou bábovku nechte chvíli vychladnout ve formě, poté ji vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
Tipy:
- Pokud máte rádi vlhčí bábovku, můžete do těsta přidat trochu více mléka.
- Pro ozvláštnění chuti můžete do těsta přidat i trochu citronové nebo pomerančové kůry.
- Bábovku můžete po vychladnutí politá čokoládovou polevou nebo jen posypat moučkovým cukrem.
- Nezapomeňte těsto před pečením dobře promíchat, aby bylo vzdušné a bábovka se hezky vykynula.