Ratatouille s těstovinami a parmazánem recept


Ratatouille s těstovinami a parmazánem recept.

Ratatouille s těstovinami a parmazánem je skvělým pokrmem, který kombinuje klasickou francouzskou zeleninovou směs s italskými těstovinami. Níže naleznete ingredience, postup přípravy a užitečné tipy pro dokonalé ratatouille.

- Ingredience

- 1 lilek
- 2 cukety
- 1 červená paprika
- 1 žlutá paprika
- 2 střední rajčata
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sušeného tymiánu
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 400g těstovin (např. penne nebo farfalle)
- 100g nastrouhaného parmazánu
- Čerstvá bazalka na ozdobu

- Recept

1. Lilek, cukety a papriky omyjte, očistěte a nakrájejte na malé kostičky. Rajčata nakrájejte stejně.
2. Cibuli a česnek oloupejte a nadrobno nakrájejte.
3. Na velké pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm cibuli dozlatova. Přidejte česnek a po minutě vaření přidejte nakrájenou zeleninu. Ochutnejte tymiánem, solí a pepřem.
4. Zeleninovou směs dusíme na mírném ohni přibližně 20 minut, dokud zelenina nezměkne, ale stále si uchová trochu své křupavosti.
5. Mezitím si v jiném hrnci uvařte těstoviny podle návodu na obalu. Po uvaření je scedíte.
6. Uvařené těstoviny smíchejte se zeleninovou směsí. Vše společně ještě chvilku prohřejte, aby se chutě spojily.
7. Podávejte na talířích, posypané nastrouhaným parmazánem a ozdobené čerstvou bazalkou.

- Tipy

- Ratatouille chutná ještě lépe druhý den, kdy se chutě pořádně prolnou, takže neváhejte a připravte si větší množství na více dní.
- Lilek může být někdy hořký, pokud tomu chcete předejít, před přípravou ho nakrájejte, osolte a nechte asi 20 minut odstát. Poté opláchněte a osušte.
- K tomuto jídlu se hodí jakýkoliv druh těstovin, ale nejlépe se kombinuje s těmi, které dobře zachytí omáčku a zeleninu, jako jsou penne nebo farfalle.