Petrželová omáčka recept


Petrželová omáčka recept.

Ingredience:

- 1 svazek petržele
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 cibule
- 500 ml vývaru (zeleninového nebo kuřecího)
- 100 ml smetany na vaření
- Sůl
- Pepř
- Citronová šťáva
- Olej

Recept:

1. Petržel omyjte, osušte a nasekejte. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
2. Na pánvi rozehřejte trochu oleje a zpěňte na něm nakrájenou cibuli dozlatova.
3. Přidejte máslom nadrobno nakrájenou petržel a krátce orestujte.
4. Zaprašte hladkou moukou a za stálého míchání nechte mouku krátce opražit, aby ztratila svou syrovou chuť.
5. Poté, za stálého míchání, postupně přilévejte vývar. Omáčku vařte na mírném ohni, dokud se nezačne houstnout.
6. Když má omáčka požadovanou konzistenci, vmíchejte smetanu a nechte ještě krátce provařit. Dochutíte solí, pepřem a trochou citronové šťávy.
7. Omáčku podávejte teplou, ideálně s vařenými brambory, knedlíky nebo jako přeliv k pečenému masu.

Tipy:

- Pro jemnější omáčku můžete před přidáním smetany omáčku rozmixovat ponorným mixérem.
- Na zvýraznění chuti můžete do omáčky přidat i trochu nastrouhané citronové kůry.
- Pokud preferujete hustější omáčku, můžete použít více mouky, ale buďte opatrní, aby omáčka nebyla příliš těžká.
- Pro lehkou variaci omáčky můžete místo smetany použít mléko, ale v tom případě buďte připraveni na méně krémovou konzistenci.