Krémová zeleninová polévka recept


Krémová zeleninová polévka recept.

Ingredience:
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 2 mrkve, nakrájené
- 2 brambory, nakrájené na kostičky
- 1 malý celer, nakrájen
- 1 l zeleninového vývaru
- 200 ml smetany na vaření
- Sůl a pepř dle chuti
- Několik lístků čerstvého tymiánu nebo petrželky pro ozdobu

Recept:
1. V hlubokém hrnci zahřej olivový olej na středním ohni. Přidej nakrájenou cibuli a česnek a restuj, dokud cibule nezměkne a nezačne být průhledná, asi 5 minut.
2. Přidej nakrájené mrkve, brambory a celer. Restuj dalších 5 minut, dokud zelenina lehce nezměkne.
3. Zalij zeleninu zeleninovým vývarem a nech vařit, dokud nejsou všechny složky měkké, asi 20 minut.
4. Jakmile je zelenina měkká, použij ponorný mixér (nebo přelij polévku do stolního mixéru) a rozmixuj do hladka.
5. Polévku vrať na mírný oheň, přidej smetanu na vaření a promíchej. Nech polévku prohřát, ale nevař. Dochutí sůlí a pepřem dle chuti.
6. Polévku podávej ozdobenou lístky tymiánu nebo petrželky.

Tipy:
- Pokud preferuješ hustší polévku, můžeš přidat více zeleniny nebo snížit množství vývaru. Pro řidší polévku naopak přidej více vývaru.
- Tuto polévku můžeš udělat s jakoukoliv zeleninou, kterou máš doma nebo která je právě v sezóně.
- Pro veganskou verzi nahraď smetanu na vaření rostlinnou alternativou, například kokosovým mlékem.
- Pro extra krémovost můžeš do polévky přidat lžíci kvalitního olivového oleje nebo kousek másla před podáváním.