Máslové vánoční stromečky recept


Máslové vánoční stromečky recept.

Máslové vánoční stromečky jsou tradiční cukroví, které nejen krásně vypadá, ale i vynikající chutná. Příprava není složitá, a pokud máte rádi pečení, určitě si užijete i vytváření těchto malých uměleckých děl.

**Ingredience:**

- 250 g hladké mouky
- 200 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- K polevě: 100 g čokolády (tmavé nebo bílé) a pestrobarevné cukrářské zdobení

**Recept:**

1. Ve velké míse smíchejte hladkou mouku s moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem a špetkou soli.
2. Přidejte změklé máslo nakrájené na malé kousky a vše rukama zpracujte v hladké těsto.
3. Hotové těsto zabalte do potravinové fólie a nechte v lednici odpočinout alespoň 1 hodinu.
4. Po odpočinutí těsto vyválejte na pomoučněné pracovní ploše na sílu přibližně 3 mm.
5. Vykrájejte tvary stromečků pomocí formiček. Pokud nemáte formičku ve tvaru stromečku, můžete použít šablonu z papíru a těsto vykrajovat nožem.
6. Pečící plech vyložte pečicím papírem a na něj pokládejte vykrojené stromečky.
7. Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 10-12 minut, nebo dokud nezačnou stromečky jemně hnědnout na okrajích.
8. Po upečení nechte stromečky na plechu chvilku odpočinout a poté je přemístěte na mřížku, aby úplně vychladly.
9. Roztavte čokoládu ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě a pomocí lžičky nebo cukrářského sáčku s tenkou špičkou dekorujte stromečky čokoládovými proužky. Přidejte cukrářské zdobení dle vlastní fantazie.
10. Nechte čokoládu ztuhnout a poté můžete stromečky podávat.

**Tipy:**

- Pokud chcete, aby byly vaše vánoční stromečky ještě více slavnostní, můžete do těsta přidat citronovou nebo pomerančovou kůru pro jemnou citrusovou chuť.
- Zkuste experimentovat s různými druhy čokolády pro polevu - tmavá, mléčná i bílá čokoláda se skvěle hodí.
- Virtuóznost v dekorování můžete dosáhnout použitím různých cukrářských špiček pro aplikaci čokolády, což vám umožní vytvářet různé vzory.
- Nezapomeňte, že nejlepší ingrediencí je láska, tak neváhejte a pusťte se do pečení s radostí.