Bramborový knedlík s medvědím česnekem recept.
Ingredience pro bramborový knedlík s medvědím česnekem:
- 1 kg vařených brambor
- 250 g hrubé mouky
- 2 vejce
- špetka soli
- hrst medvědího česneku
- 50 g másla
Recept:
1. Brambory oloupejte, uvařte ve vodě do měkka a ještě teplé je prolisujte bramborovou lisem nebo rozmačkejte.
2. K rozmačkaným bramborám přidejte hrubou mouku, vejce a špetku soli. Vše důkladně promíchejte rukama, dokud nedostanete hladké těsto.
3. Medvědí česnek důkladně omyjte, osušte a nasekejte na menší kousky.
4. Do těsta vmíchejte nasekaný medvědí česnek, aby bylo rovnoměrně rozložený.
5. Na pomoučněné pracovní ploše těsto rozválíte na válec a nakrájíte na menší kousky.
6. V hlubokém hrnci přiveďte vodu k varu a osolte ji. Knedlíky vložte do vody a vařte asi 3-5 minut od chvíle, co vyplavou na povrch.
7. Uvařené knedlíky vyjměte pomocí děrované naběračky a nechte okapat.
8. Před podáváním knedlíky přelijte rozpuštěným máslem.
Tipy:
- Pro jemnější konzistenci těsta můžete přidat trochu mléka.
- Pokud máte rádi intenzivnější chuť medvědího česneku, přidejte do těsta větší množství.
- Bramborový knedlík s medvědím česnekem se skvěle hodí jako příloha k masu, zejména k jarním specialitám.
- Pro výraznější chuť másla knedlíky před podáváním posypte ještě čerstvým nasekaným medvědím česnekem.
- Pokud chcete, aby byly knedlíky více křupavé, můžete je po uvaření a okapatí ještě krátce opečt na pánvi na troše másla.