Koláč z olomouckých syrečků recept


Koláč z olomouckých syrečků recept.

Ingredience pro koláč z olomouckých syrečků:

- 250 g olomouckých syrečků
- 250 g hladké mouky
- 150 g másla
- 100 ml mléka
- 1 lžíce kypřicího prášku do pečiva
- 3 vejce
- 100 g strouhaného sýra (např. eidam)
- sůl
- pepř
- dle chuti můžete přidat i jemně nasekanou cibuli nebo pažitku

Recept:

1. Předehřejte si troubu na 180°C.
2. V míse smíchejte hladkou mouku s kypřicím práškem.
3. Do jiné mísy nastrouhejte olomoucké syrečky a smíchejte je s rozpuštěným máslem, mlékem a vejci. Dobře promíchejte.
4. Směs s olomouckými syrečky postupně přidávejte do mísy s moukou a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
5. Do těsta vmíchejte strouhaný sýr a dle chuti osolte, opepřete. Pokud máte rádi, můžete přidat i nasekanou cibuli nebo pažitku.
6. Těsto přelijte do vymazané a moukou vysypané formy na pečení.
7. Pečte v předehřáté troubě po dobu cca 30-45 minut, dokud koláč není zlatavý a upečený. Pro ověření, zda je koláč upečený, můžete použít špejli - po zapíchnutí do koláče by měla vyjít suchá.
8. Nechte koláč vychladnout a podávejte.

Tipy:
- Pro výraznější chuť můžete do těsta přidat kousek na jemno nasekaného sušeného rajčete nebo lžíci hořčice.
- Pokud máte rádi pikantnější varianty, přidejte do těsta trochu chilli papričky nebo jiného koření, které máte rádi.
- Koláč můžete podávat jak teplý, tak studený. Skvěle chutná s čerstvou zeleninou nebo jako příloha k polévkám.