Losos s citronovou omáčkou recept.
Ingredience:
- 4 filety lososa
- 2 citrony, šťáva a kůra
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1 šálek smetany na vaření
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu nebo čerstvého, pokud máte
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Čerstvé bylinky pro ozdobu (např. petrželka nebo pažitka)
Recept:
1. Předehřejte troubu na 200°C. V malé misce smíchejte šťávu a kůru z jednoho citronu, olivový olej, sůl a pepř. Lososové filety položte na plech vyložený pečicím papírem a marinádu rovnoměrně rozetřete na filety. Pečte v předehřáté troubě asi 15-20 minut, nebo dokud není losos upečený dle vaší chuti.
2. Mezitím si připravte citronovou omáčku. Na středně silném ohni rozehřejte trochu olivového oleje a přidejte nasekaný česnek. Restujte asi 1 minutu, dokud nezměkne, ale nepřipálí se. Přidejte smetanu na vaření, šťávu a kůru z druhého citronu a tymián. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu a nechte jemně bublat, dokud omáčka nezhoustne. Dochutíme solí a pepřem.
3. Upečené filety lososa servírujte na talíře a přelijte citronovou omáčkou. Ozdobte čerstvými bylinkami a podávejte ihned.
Tipy:
- Při pečení lososa dávejte pozor, aby nedošlo k jeho přepečení, losos by měl zůstat vláčný a šťavnatý.
- K lososu s citronovou omáčkou skvěle pasuje vařená zelenina, jako jsou brokolice nebo zelené fazolky, nebo můžete podávat s lehkým salátem.
- Pokud dáváte přednost hustší omáčce, můžete do ní přidat lžičku kukuřičného škrobu rozpuštěného v troše vody.
- Vyzkoušejte také přidat do omáčky trochu nastrouhaného parmazánu pro bohatší chuť.