Badyánová polévka z Vietnamu recept


Badyánová polévka z Vietnamu recept.

Ingredience:

- 1 lžíce oleje
- 1 cibule, nakrájená na tenké plátky
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 1 lžíčka mletého zázvoru
- 1 badyán (hvězdička anýzu)
- 1 lžička pěti vůní prášku
- 1 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce cukru
- 1 litr kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 200 g kuřecího masa, nakrájeného na tenké plátky (volitelné)
- 100 g houby shiitake nebo jiné houby, nakrájené
- 200 g rýžových nudlí
- Na ozdobu: čerstvý koriandr, nakrájený jarní cibulka, plátky limetky

Recept:

1. Na středně velké pánvi nebo v hrnci zahřejte olej na střední teplotu. Přidejte cibuli a česnek a restujte dozlatova.
2. Přidejte zázvor, badyán, pěti vůní prášek a promíchejte. Vařte asi 1 minutu, než se aroma uvolní.
3. Přilijte rybí a sójovou omáčku, cukr a vývar. Zamíchejte a přiveďte k varu.
4. Přidejte kuřecí maso (pokud používáte) a houby. Snížte teplotu a nechte pomalu vařit asi 15-20 minut.
5. Mezitím si připravte rýžové nudle podle návodu na obalu.
6. Do polévky přidejte uvařené nudle a promíchejte.
7. Podávejte v misách ozdobené čerstvým koriandrem, jarní cibulkou a plátky limetky.

Tipy:

- Pro vegetariánskou verzi vynechejte kuřecí maso a použijte zeleninový vývar.
- Pokud máte rádi pikantnější polévku, přidejte několik plátků čerstvého chilli nebo trochu chilli omáčky.
- Badyán a pěti vůní prášek jsou klíčové ingredience, které této polévce dodávají jedinečnou chuť, takže se snažte je nevynechat.
- Tato polévka je skvělá jako lehká večeře nebo poživatelný start do nového dne.