Pečené nadívané kapustové listy recept


Pečené nadívané kapustové listy recept.

Ingredience:
- 8 velkých listů kapusty
- 500 g mletého masa (hovězí, vepřové nebo směs)
- 1 velká cibule, jemně nakrájená
- 2 stroužky česneku, prolisované
- 1 vejce
- 1/2 šálku vařené rýže
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky černého pepře
- 1/2 lžičky majoránky
- 2 šálky rajčatové omáčky
- 1 šálek vody
- 1 lžíce olivového oleje

Recept:
1. Předehřejte troubu na 180 stupňů C.
2. Kapustové listy opatrně oddělte od hlávky, aby se neroztrhly. Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu a blanšírujte listy kapusty po dobu 2-3 minuty, než budou měkké. Poté je vyjměte a nechte okapat.
3. V míse smíchejte mleté maso, cibuli, česnek, vejce, vařenou rýži, sůl, pepř a majoránku.
4. Na každý kapustový list položte vhodné množství masové směsi. Listy pečlivě zabalte tak, aby směs zůstala uvnitř.
5. V pekáči rozehřejte olivový olej a vložte do něj připravené kapustové balíčky švem dolů. Přidejte rajčatovou omáčku a vodu.
6. Pekáč přikryjte a pečte v předehřáté troubě asi 1 hodinu a 15 minut. Pokud je omáčka příliš hustá, můžete přidat trochu vody během pečení.
7. Podávejte teplé.

Tipy:
- Pokud máte rádi pikantnější jídla, přidejte do masové směsi trochu chilli papričky nebo paprikového koření.
- Místo vody můžete do omáčky přidat vývar pro bohatší chuť.
- Kapustové listy můžete před blanšírováním na pár sekund vložit do mikrovlnné trouby, aby se lépe oddělovaly od hlávky. Stačí obalit hlávku kapusty vlhkým papírovým ručníkem a zahřívat na vysoký výkon cca 3 minuty.
- Zbylou rajčatovou omáčku můžete použít jako základ pro polévku nebo jako omáčku k těstovinám.