Slepičí polévka s játrovými knedlíčky recept.
Slepičí polévka s játrovými knedlíčky je klasické české jídlo, které zahřeje a potěší každého, kdo má rád domácí vaření. Postupujte podle následujícího receptu a tipů, abyste si připravili lahodnou polévku.
**Ingredience:**
- 1 menší slepice nebo kuře
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1 malý celer (nebo půlka většího)
- 1 menší cibule
- 3-4 kuličky celého pepře
- 2 bobkové listy
- sůl podle chuti
**Pro játrové knedlíčky:**
- 150g kuřecích jater
- 1 malá cibule
- 1 vejce
- 2-3 lžíce polohrubé mouky
- 1 lžíce majoránky
- sůl a pepř podle chuti
**Postup:**
1. Slepici očistěte, vložte do velkého hrnce a zalijte vodou. Přiveďte k varu. Jakmile voda začne vařit, snižte teplotu a pomalu vařte. Sbírejte pěnu, která se vytvoří na povrchu.
2. Očištěné a na kousky nakrájené mrkve, petržel, celer a cibuli přidejte do hrnce spolu s pepřem a bobkovými listy. Osolte podle chuti. Vařte na mírném ohni dokud není maso měkké, obvykle asi 1,5 - 2 hodiny.
3. Mezitím připravte játrové knedlíčky. Kuřecí játra a cibuli rozmixujte do hladka. Přidejte vejce, mouku, majoránku, sůl a pepř. Dobře promíchejte, dokud nevznikne hutná směs. Pokud je směs příliš řídká, přidejte trochu mouky.
4. Jakmile je maso měkké, vyjměte ho z vývaru. Vývar přeceďte, aby byl čirý, a vraťte ho do hrnce. Maso očistěte od kostí a vraťte zpět do vývaru nebo použijte jen pro jiné recepty.
5. Z játrové směsi tvořte malé knedlíčky, které postupně vkládáte do mírně vařícího vývaru. Vařte je asi 5 minut, dokud nevyplavou na povrch.
**Tipy:**
- Pokud máte rádi hustší polévku, do vývaru můžete přidat několik lžic rozpuštěné hladké mouky rozředěné v troše vody.
- Knedlíčky jsou hotové, když vyplavou na povrch vývaru, ale je důležité je nevařit příliš dlouho, aby nebyly tvrdé.
- Pro aromatickější vývar můžete do vody přidat i několik kuliček nového koření.
- Servírujte s čerstvým petrželovým listem pro zvýraznění chuti.
Tato tradiční slepičí polévka s játrovými knedlíčky je výborná na posílení a rozhodně potěší každého, kdo má rád bohaté a syté chutě.