Páj plněný pórkem recept.
Ingredience:
- 250g hladké mouky
- 125g studeného másla
- 1 vejce
- špetka soli
- 3 středně velké pórky
- 200ml smetany pro vaření
- 150g strouhaného tvrdého sýra (např. Gouda)
- 3 vejce
- sůl a pepř dle chuti
Recept:
1. Připravte si těsto. Do misky prosejte mouku, přidejte nasekané studené máslo, vejce a špetku soli. Rychle zpracujte těsto, které poté zabalte do potravinové fólie a dejte odpočinout do lednice na 30 minut.
2. Mezitím připravte náplň. Pórky očistěte a nakrájejte na tenká kolečka. Na troše oleje je osmažte do změknutí. Odstavte z ohně a nechte chvíli vychladnout.
3. Ve větší misce smíchejte smetanu, strouhaný sýr, vejce, sůl a pepř. Přidejte vychladlé pórky a dobře promíchejte.
4. Předehřejte troubu na 180°C.
5. Vyválejte těsto na pomoučněném vále do formy a vejdoucí okraje zastřihněte. Těsto propíchejte vidličkou a na dno rozložte pečicí papír. Na papír nasypejte suchou fazoli nebo pečicí kuličky a pečte asi 10 minut "naslepo".
6. Vyjměte formu z trouby, odstraňte papír s fazolemi a do předpečeného těsta nalijte náplň s pórky.
7. Pečte v předehřáté troubě dalších 25-30 minut, dokud náplň nezpevní a povrch nezíská zlatavou barvu.
8. Před podáváním nechte páj chvíli odpočinout.
Tipy:
- Pro extra křupavé těsto můžete těsto před plněním náplní potřít rozšlehaným vejcem a pak ještě krátce předpečt.
- Přidání bylinek jako je tymián nebo rozmarýn do náplně může zajímavě obohatit chuť paje.
- Pokud máte rádi pikantnější variantu, přidejte do náplně trochu chilli papričky nebo několik kapek tabaska.
- Páj je ideální jak teplý, tak studený, takže je skvělým tipem na svačinu nebo piknik.