Pečená zelenina s bylinkovým pestem recept


Pečená zelenina s bylinkovým pestem recept.

Pečená zelenina s bylinkovým pestem je vynikající a zdravý pokrm, který se hodí jak na běžný den, tak i na slavnostní příležitosti. Tento recept je jednoduchý, ale plný chutí. Můžete ho považovat za flexibilní základ, do kterého lze přidat nebo odebrat ingredience podle sezónní dostupnosti nebo osobních preferencí.

**Ingredience:**

Pro pečenou zeleninu:
- 1 malá cuketa
- 1 červená paprika
- 1 žlutá paprika
- 1 malá lilek
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti

Pro bylinkové pesto:
- 1 svazek čerstvé bazalky
- 1/2 svazku čerstvé petrželky
- 2 stroužky česneku
- 50 g piniových oříšků (nebo vlašských ořechů)
- 50 g parmazánu
- 100 ml olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti

**Recept:**

1. Předehřejte si troubu na 200°C.
2. Zeleninu důkladně umyjte. Cuketu, papriky, lilek a cibuli nakrájejte na větší kousky. Česnek oloupejte a nechte celý.
3. V míse promíchejte nakrájenou zeleninu s olivovým olejem, solí a pepřem. Rozložte na plech vyložený pečicím papírem.
4. Pečte v předehřáté troubě asi 25-30 minut nebo dokud zelenina nezměkne a nezačne se zlatavě krásně barvit.
5. Mezitím si připravte pesto. Do mixéru dejte čerstvé bylinky, česnek, oříšky, parmazán, přidejte olivový olej, sůl a pepř. Vše rozmixujte na hladkou pastu. Pokud je pesto příliš husté, můžete přidat trochu více oleje.
6. Hotovou pečenou zeleninu podávejte s bylinkovým pestem. Pesto můžete buď přelít přímo na zeleninu nebo podávat zvlášť podle chuti.

**Tipy:**
- Experimentujte s různými druhy zeleniny, skvěle se hodí například batáty, brambory, mrkev nebo cukety.
- Pesto můžete uchovávat v chladničce v uzavřené nádobě několik dní, takže se hodí i na přípravu dopředu.
- Pro veganskou verzi vynechejte parmazán nebo ho nahraďte veganskou alternativou.
- Pokud nemáte mixér, můžete pesto připravit v hmoždíři. Chuť bude ještě intenzivnější.