Mrkvový krém recept


Mrkvový krém recept.

**Ingredience:**
- 500 g mrkve
- 1 středně velká brambora
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti
- Na ozdobení: smetana a čerstvá petrželka

**Recept:**
1. Mrkev, bramboru a cibuli oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Česnek oloupejte a nasekejte.
2. Na velké pánvi nebo v hrnci rozehřejte olivový olej a přidejte nakrájenou cibuli. Restujte, dokud cibule nezezlátne.
3. Přidejte česnek, tymián a rozmarýn a restujte další 1 minutu.
4. Přidejte nakrájenou mrkev a bramboru, promíchejte a restujte další 2 minuty.
5. Zalijte zeleninovým vývarem a vařte přikryté na mírném ohni asi 20 minut, dokud nejsou mrkev a brambora měkké.
6. Poté odstavte z ohně a nechte trochu vychladnout.
7. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem na hladký krém. Pokud je polévka příliš hustá, můžete přidat trochu vody nebo zeleninového vývaru.
8. Dochutíte solí a čerstvě mletým černým pepřem dle chuti.
9. Rozlejte do talířů nebo misek, ozdobte smetanou a čerstvou petrželkou.

**Tipy:**
- Pokud chcete, aby měl krém pikantnější chuť, můžete do něj přidat špetku chilli nebo kari koření.
- Mrkvový krém můžete podávat s opečeným chlebem nebo croutony pro křupavou texturu.
- Pro vegetariány: Ujistěte se, že zeleninový vývar neobsahuje živočišné produkty.
- Zaměnit tymián a rozmarýn za jiné bylinky jako je majoránka nebo pažitka může vytvořit zajímavou variaci chuti.