Brambory na paprice jako příloha recept


Brambory na paprice jako příloha recept.

Ingredience:
- 500 g brambor
- 2 lžíce papriky (sladké nebo uzené dle preference)
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 200 ml zeleninového vývaru
- 2 lžíce oleje
- sůl a pepř dle chuti
- 1 lžička majoránky nebo tymiánu (volitelné)

Recept:
1. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. Cibuli a česnek oloupejte a nadrobno nakrájejte.
2. Na velké pánvi nebo v hluboké pánvi rozehřejte olej a přidejte nakrájenou cibuli. Restujte, dokud cibule nezměkne a lehce nezhnědne.
3. Přidejte česnek a papriku, promíchejte a nechte krátce opékat, aby se uvolnily aromaty.
4. Přidejte rajčatový protlak a promíchejte. Nechte směs opékat asi 1-2 minuty.
5. Vložte nakrájené brambory do pánve, promíchejte, aby byly brambory obalené směsí.
6. Zalijte zeleninovým vývarem, dochuťte solí, pepřem a majoránkou nebo tymiánem. Přiveďte k varu.
7. Jakmile začne směs vařit, snižte teplotu, přikryjte poklicí a dusíte na mírném ohni, dokud brambory nejsou měkké (asi 20-30 minut).
8. Občas promíchejte a případně přidejte trochu vody nebo vývaru, pokud by směs byla příliš suchá.

Tipy:
- Pro pikantnější variantu přidejte do směsi trochu chilli papričky nebo pálivé papriky.
- Pokud máte rádi křupavý povrch, můžete brambory po uvaření nechat chvíli zapéct v troubě při vyšší teplotě.
- Toto jídlo se skvěle hodí jako příloha k masu, ale může být i samostatným vegetariánským pokrmem, pokud přidáte například několik lžic uvařených čoček nebo fazolí pro zvýšení obsahu bílkovin.
- Brambory na paprice jsou nejlepší čerstvé, ale pokud vám něco zbyde, skvěle chutnají i ohřáté druhý den.