Nedělní jablečný koláč recept


Nedělní jablečný koláč recept.

Ingredience:
- 250g hladké mouky
- 125g másla
- 70g cukru
- 1 vejce
- špetka soli
- 1 lžička prášku do pečiva
- 5 středně velkých jablek
- 2 lžíce skořice
- 2 lžíce třtinového cukru

Recept:
1. Do mísy prosijte hladkou mouku s práškem do pečiva. Přidejte špetku soli a cukr, zamíchejte.
2. Přidejte pokojové máslo nakrájené na malé kousky. Směs zpracujte rukama nebo mixérem, dokud nevznikne drobenka.
3. Do směsi rozklepněte vejce a zpracujte těsto. Pokud je příliš suché, můžete přidat lžíci studené vody. Vypracujte hladké těsto, zabalte ho do potravinové fólie a dejte odpočinout do lednice na 30 minut.
4. Mezitím si připravte jablka. Oloupejte je, odstraňte jádřince a nakrájejte na tenké plátky. Plátky jablek zasypejte skořicí a třtinovým cukrem, promíchejte.
5. Vyjměte těsto z lednice a na pomoučněném povrchu ho rozválejte na velikost formy, kterou budete používat. Těsto vložte do formy a na dno rozložte jablka.
6. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia a koláč pečte přibližně 45 minut, nebo dokud není povrch krásně zlatavý.
7. Nechte koláč před podáváním chvilku vychladnout.

Tipy:
- Pro výraznější chuť jablečného koláče můžete do těsta přidat lžíci vanilkového extraktu.
- Pokud máte raději křupavou kůrku, můžete před pečením posypat povrch koláče směsí z moučkového cukru a mandlových plátků.
- Koláč může být servírován teplý nebo studený, výborně chutná s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou.
- Aby se jablka nespálila a koláč zůstal šťavnatý, můžete ho během pečení přikrýt alobalem a posledních 10 minut péct odhalený.
- Pokud máte k dispozici různé druhy jablek, použijte mix pro rozmanitější chuť.