Čokoládová poleva máslová recept.
Ingredience pro čokoládovou polevu máslovou:
- 200 g hořké čokolády
- 100 g másla
- 3 lžíce mléka
- 2 lžíce cukru (volitelně, podle chuti)
Recept:
1. Čokoládu nalámeme na menší kousky a společně s máslem dáme do malého hrnce.
2. Přidáme mléko a cukr. Cukr je možné vynechat, pokud preferujete méně sladkou polevu, nebo použít více pro sladší variantu. Místo bílého cukru lze použít také med nebo javorový sirup pro jemnější sladkost.
3. Směs zahříváme na mírném ohni a neustále mícháme, dokud se čokoláda a máslo nerozpustí a směs nebude hladká a lesklá.
4. Jakmile je poleva hladká, odstavíme ji z ohně a necháme chvilku vychladnout. Při mírném vychladnutí se poleva mírně zhoustne, což usnadní aplikaci.
Tipy:
- Pokud chcete získat hladší a lesklejší polevu, můžete použít smetanu místo mléka. Smetana dodá polevě bohatší a krémovější texturu.
- Pro aromatickou variaci můžete do polevy přidat lžičku vanilkového extraktu nebo několik kapek pomerančové či mátové esence. Přidání esencí zvýrazní chuť polevy a dodá jí zajímavý nádech.
- Pokud máte potíže s tím, že je poleva příliš hustá, můžete přidat trochu více mléka nebo smetany, aby byla řidší a snadněji se s ní pracovalo.
- Pro aplikaci polevy na dorty nebo cupcakes je dobré nechat je předem vychladit. Tím zajistíte, že se poleva nevsákne do pečiva a vytvoří pevnou, lesklou vrstvu.
- Pro extra lesk můžete polevu po aplikaci na pečivo nechat ztuhnout v lednici, což zvýší její lesk a odolnost.