S lekníny a rybičkami recept.
**Ingredience:**
- 2 střední lekníny
- 4 filety bílé ryby (např. tresky)
- 100 g másla
- 2 stroužky česneku
- 1 citron
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Několik snítek čerstvé petrželky
- 200 ml bílého vína
**Recept:**
1. Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
2. Lekníny očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Citron umyjte a nakrájejte na tenké plátky.
3. Rybí filety opláchněte pod studenou vodou, osušte je a osolte a opepřete z obou stran.
4. Ve velké pánvi rozehřejte polovinu másla a přidejte nasekaný česnek. Jakmile začne být česnek zlatavý, přidejte plátky leknínu a citronu. Restujte asi 3 minuty a poté přendejte zeleninu do zapékací mísy.
5. Ve stejné pánvi přidejte zbytek másla a krátce opečte rybí filety z obou stran, jen aby se zatáhla kůže. Ryby pak položte na lekníny a citrony v zapékací míse.
6. Do pánve přidejte bílé víno a nechte ho chvilku povařit, aby se uvolnila všechna dobrá chuť z dna pánve. Vzniklou omáčku rovnoměrně rozlijte přes ryby a zeleninu v zapékací míse.
7. Vložte do předehřáté trouby a pečte asi 20 minut, nebo dokud nejsou ryby plně upečené.
8. Před podáváním posypte jídlo nasekanou petrželkou.
**Tipy:**
- Pokud nemáte bílé víno, můžete použít i rybí vývar s trochou citronové šťávy.
- Tento recept se skvěle hodí i s jinými druhy bílé ryby, jako je halibut nebo mořský vlk.
- Podávejte s pečenými bramborami nebo čerstvým chlebem, který skvěle poslouží k vytření omáčky z talíře.