Falešné španělské ptáčky recept


Falešné španělské ptáčky recept.

Ingredience:
- 500 g mletého masa (hovězí nebo směs)
- 1 vejce
- 2 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- majoránka
- 1 cibule
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce hladké mouky
- 500 ml vody nebo vývaru
- 1 lžička rajčatového protlaku
- 2-3 okurky (nakládané)
- 100 g šunky
- 2 mrkve
- 1 petržel

Recept:
1. Mleté maso smíchejte ve větší míse s vejcem, prolisovaným česnekem, solí, pepřem a majoránkou.
2. Cibuli oloupejte a nakrájejte na jemno. V pánvi na rozehřátém oleji ji zpěňte dozlatova.
3. Polovinu osmažené cibule přidejte do mísy s mletým masem a důkladně promíchejte.
4. Z masové směsi vytvarujte placičky, na každou položte kousek šunky, kousek nakládané okurky a kousek surové mrkve nebo petržele. Placičky poté pevně zabalte tak, aby vznikly malé "ptáčky".
5. V pánvi, kde jste zpěnili cibuli, osmažte zbytky cibule a přidejte lžíci mouky. Když mouka získá zlatavou barvu, zřeďte ji vodou nebo vývarem a přidejte rajčatový protlak.
6. Do omáčky položte připravené ptáčky a dusíte asi 30 minut, dokud nejsou měkké.
7. Během dušení ptáčky jednou otočte, aby byly rovnoměrně propečené.

Tipy:
- Místo vody nebo vývaru můžete pro omáčku použít směs vody a červeného vína pro bohatší chuť.
- Pokud máte rádi pikantnější jídla, do masové směsi přidejte trochu chilli nebo papriky.
- K ptáčkům skvěle pasují různé přílohy, například bramborová kaše, rýže nebo těstoviny.
- Nebojte se experimentovat s náplní do ptáčků – můžete přidat i jinou zeleninu nebo sýr podle vašeho gusta.