Domácí jablečný závin recept


Domácí jablečný závin recept.

Domácí jablečný závin je klasický dezert, který si mnoho z nás spojuje s teplými rodinnými setkáními nebo chvílemi strávenými s dobrým šálkem kávy. Jeho příprava není náročná a výsledek je vždy lahodný. Zde je jak na to.

Ingredience:

- 1 balení listového těsta
- 4-5 jablek
- 100 g cukru (můžete použít méně nebo více podle chuti)
- 1 lžička mleté skořice
- 50 g rozpuštěného másla
- 50 g strouhaných ořechů (volitelné)
- moučkový cukr na posypání

Recept:

1. Předehřejte si troubu na 180 °C.
2. Jableka oloupejte, vykrojte jádřince a nastrouhejte je na hrubém struhadle.
3. Ve středně velké míse smíchejte nastrouhaná jablka, cukr a skořici. Pokud máte rádi ořechy, můžete do směsi přidat i strouhané ořechy.
4. Listové těsto rozložte na pracovní plochu a rovnoměrně na něj rozetřete rozpuštěné máslo.
5. Na těsto rovnoměrně rozprostřete připravenou jablkovou směs.
6. Těsto opatrně zrolujte a položte na pečicí papír na plechu švem dolů.
7. Povrch závinu potřete zbylým rozpuštěným máslem a pečte v předehřáté troubě po dobu 35 až 40 minut, dokud nebude zlato-hnědé.
8. Po upečení nechte závin chvíli vychladnout a před podáváním posypte moučkovým cukrem.

Tipy:

- Pro extra nadýchaný závin použijte těsto nejen na spodní a horní část, ale přidejte i tenkou vrstvu mezi jablka.
- Jablečný závin můžete podávat s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou pro ještě lepší chuťový zážitek.
- Pokud máte rádi křupavější kůrčičku, můžete závin před pečením posypat trochou krupicového cukru.
- Závin bude mít ještě lepší chuť, když použijete jablka různých druhů pro dosažení vyvážené kombinace sladkosti a kyselosti.
- Na závěr nezapomeňte, že čerstvě upečený závin je nejlepší, ale i druhý den, pokud ho zahřejete, si zachová svou úžasnou chuť.