Hrníčková kynutá bábovka s makovou náplní recept


Hrníčková kynutá bábovka s makovou náplní recept.

**Ingredience:**

Těsto:
- 2 hrnky hladké mouky
- 1/2 hrnku cukru
- 1/2 hrnku mléka
- 1/4 hrnku oleje
- 2 vejce
- 1 balíček suchého droždí (7 g)
- špetka soli

Maková náplň:
- 1 hrnek mletého máku
- 1/2 hrnku cukru
- 1/2 hrnku mléka
- 1/4 hrnku rozinek (nepovinné)
- 1 lžíce másla
- 1 lžička vanilkového extraktu

**Recept:**

1. V míse smíchejte hladkou mouku, cukr a špetku soli. Přidejte suché droždí a důkladně promíchejte.
2. V jiné misce smíchejte mléko, olej a vejce. Tuto směs přilijte k suchým ingrediencím a vypracujte hladké těsto. Pokud je těsto příliš tuhé, můžete přidat trochu mléka. Těsto nechte na teplém místě kynout asi 45 minut, nebo dokud svůj objem nezdvojnásobí.
3. Mezitím si připravte makovou náplň. V malém hrnci zahřejte mléko s cukrem a máslem. Jakmile se cukr a máslo rozpustí, přidejte mletý mák (a rozinky, pokud je používáte) a promíchejte. Vařte na mírném ohni několik minut, dokud směs nezhoustne. Nakonec přidejte vanilkový extrakt a nechte směs vychladnout.
4. Když je těsto vykynuté, rozdělte ho na dvě části. Jednu část rozválejte na pomoučněné ploše na plát a rovnoměrně na něj rozetřete makovou náplň. Poté těsto pečlivě srolujte.
5. Srolované těsto vložte do předem vymazané a moukou vysypané formy na bábovku. Postup opakujte i s druhou částí těsta.
6. Nechte těsto v formě ještě asi 15 minut kynout. Mezitím si předehřejte troubu na 180°C.
7. Pečte bábovku v předehřáté troubě asi 35-40 minut, nebo dokud není bábovka upečená. Pro ověření, zda je bábovka hotová, můžete použít test špejlí - špejle by měla zůstat čistá, když ji zapíchnete do středu bábovky a vyndáte.
8. Nechte bábovku několik minut vychladnout v formě, poté ji vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.

**Tipy:**

- Před přidáním rozinek do makové náplně je můžete namočit do rumu nebo teplé vody. Tím se rozinky nabobtnají a v bábovce nebudou tvrdé.
- Pokud máte rádi bohatší náplň, můžete do makové směsi přidat nastrouhanou citronovou nebo pomerančovou kůru pro přídavnou chuť.
- Po upečení a vychladnutí můžete bábovku pocukrovat moučkovým cukrem nebo polévat čokoládovou polevou pro ještě lákavější vzhled a chuť.