Kynutý lejanec recept.
Ingredience:
- 500g hladké mouky
- 250ml mléka
- 100g másla
- 50g cukru
- 2 vejce
- 30g čerstvého droždí
- špetka soli
- vanilkový cukr nebo extrakt dle chuti (volitelné)
- rozinky nebo jiné sušené ovoce dle chuti (volitelné)
Recept:
1. V míse smíchejte hladkou mouku a špetku soli.
2. V menším hrnci ohřejte mléko tak, aby bylo vlažné, ne horké. Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte cukr a nechte asi 10 minut vzejít kvásek.
3. Rozpuštěné máslo nechte trochu vychladnout.
4. Do mísy s moukou přilijte kvásek, přidejte rozpuštěné máslo, vejce a případně vanilkový cukr nebo extrakt. Pokud používáte rozinky nebo jiné sušené ovoce, přidejte je také.
5. Vypracujte hladké, nelepivé těsto. Pokud je těsto příliš suché, můžete přidat trochu mléka, pokud je naopak příliš lepivé, přidejte trochu mouky.
6. Těsto přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi 1 hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
7. Po vykynutí těsto opět propracujte a vložte do vymazané a moukou vysypané formy na pečení.
8. Nechte těsto v formě ještě asi 15 minut kynout, mezitím předehřejte troubu na 180°C.
9. Pečte v předehřáté troubě asi 30-40 minut, dokud lejanec nezíská zlatavou barvu.
10. Hotový lejanec nechte chvíli vychladnout v formě, poté vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
Tipy:
- Před přidáním rozinek do těsta je můžete na chvíli namočit do rumu nebo jiného likéru. Tím získají na chuťové intenzitě.
- Pro ještě lepší chuť můžete do těsta přidat citronovou nebo pomerančovou kůru.
- Pokud máte rádi sladší pečivo, můžete na povrch lejance před pečením posypat hrubým cukrem nebo cukrovou polevou.
- Aby se vám lejanec nepřipálil, můžete formu na pečení pokrýt alobalom, pokud začne rychle tmavnout.
- Lejanec je výborný jak teplý, tak i studený. Podává se často ke kávě nebo čaji.