Kapr na modro v rosolu recept


Kapr na modro v rosolu recept.

Kapr na modro v rosolu je tradiční české jídlo, které se nejčastěji připravuje na Vánoční večeři. Tento recept vyžaduje pečlivou přípravu, ale výsledek stojí za to!

Ingredience
- 1 celý kapr, vyčištěný
- Sůl
- 1 lžička cukru
- Ocet
- 2 cibule
- 2 mrkve
- Pár kuliček nového koření
- Pár kuliček celého pepře
- Listy bobkového listu
- 2 lžíce másla
- Mouka

Recept
1. Kapra očistěte, vnitřek lehce osolte a zvnějšku nasolte směsí soli a cukru.
2. Do velkého hrnce dáte dostatek vody tak, aby se do ní vešel kapr. Do vody přidejte na kolečka nakrájenou cibuli, na kolečka nakrájenou mrkev, nové koření, celý pepř, bobkové listy a trochu soli. Přiveďte k varu a nechte vařit asi 10 minut.
3. V jiném hrnci přiveďte k varu vodu s trochou octa, která kaprovi dodá tradiční modravou barvu.
4. Kapra opatrně vložte do vroucí ocetové vody na 1-2 minuty, pak jej přemístěte do hrnce s vařícím se zeleninovým vývarem. Vařte na mírném ohni do měkka, což obvykle trvá asi 30 minut v závislosti na velikosti kapra.
5. Kapra vyjměte z vývaru a odložte na místo, kde ho můžete udržet v teple.
6. Vývar přeceďte, odstraňte zeleninu a koření. V malém hrnci rozpusťte máslo, přisypte mouku a míchejte, dokud směs nezhoustne. Poté přilévejte vývar a nechte povařit, dokud omáčka nezíská požadovanou konzistenci.
7. Kapra podávejte s omáčkou a vařenou zeleninou.

Tipy
- Kapra můžete před vařením na několik hodin nechat v chladné vodě, aby maso bylo čistší a méně "rybí".
- Přidání octa do vody nejen že pomáhá změnit barvu kapra, ale také zjemní jeho maso.
- Pokud chcete zvýraznit chuť, můžete do vody přidat pár kapek citronové šťávy.