Krémové rizoto s pečeným kuřecím masem a žampióny recept


Krémové rizoto s pečeným kuřecím masem a žampióny recept.

- Ingredience

- 300 g rýže Arborio
- 400 g kuřecích prsou
- 250 g žampiónů
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 litr kuřecího vývaru
- 100 ml bílého suchého vína
- 50 g parmazánu
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Čerstvá petrželka na ozdobu

- Recept

1. Předehřejte troubu na 200°C. Kuřecí prsa osolte, opepřete a pokapejte lžící olivového oleje. Pečte v předehřáté troubě asi 20-25 minut, dokud nejsou upečená. Poté nechte kuřecí prsa chvíli odpočinout a nakrájejte je na proužky.
2. Mezitím na velké pánvi na středně silném ohni rozehřejte zbylý olivový olej. Přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a restujte, dokud nezměkne, asi 2-3 minuty. Přidejte prolisovaný česnek a hned po něm nasekané žampióny. Restujte, dokud žampióny nepustí vodu a ta nevyvape, asi 5 minut.
3. Přidejte rýži a míchejte, dokud nezačne být průsvitná, asi 2 minuty. Zalijte vínem a vařte, dokud nevyvape.
4. Postupně přilévejte horký kuřecí vývar, po naběračkách, a neustále míchejte. Po každém přidání počkejte, dokud rýže neabsorbuje téměř veškerou tekutinu, než přidáte další. Celkově by vaření mělo trvat asi 18-20 minut, než bude rýže měkká a krémová.
5. Když je rizoto hotové, vmíchejte nastrouhaný parmazán a nakrájené kuřecí maso. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
6. Servírujte ihned, posypané čerstvou petrželkou.

- Tipy

- Pro ještě intenzivnější chuť můžete do rizota přidat trochu smetany nebo máslo před servírováním.
- Pokud máte rádi výraznější chuť, můžete přidat do rizota trochu sušeného tymiánu nebo rozmarýnu během vaření.
- Pro zdravější variantu můžete použít hnědou rýži, ale připravte se na delší dobu vaření a možná budete potřebovat více vývaru.
- Zbylé rizoto můžete skvěle využít i druhý den, jen ho před podáváním trochu zřeďte vývarem nebo vodou a dobře prohřejte.