Jogurtovo-mrkvový koláč s mákem recept


Jogurtovo-mrkvový koláč s mákem recept.

Ingredience:

- 150 g hladké mouky
- 100 g jemně mletého máku
- 200 g cukru
- 250 ml rostlinného oleje
- 250 ml bílého jogurtu
- 3 velké mrkve
- 4 vejce
- 1 balíček prášku do pečiva
- 1 lžička mleté skořice
- Špetka soli

Recept:

1. Předehřejte troubu na 180°C. Velkou formu na pečení vyložte pečicím papírem nebo dobře vymažte olejem.
2. Ve velké míse smíchejte hladkou mouku, mletý mák, cukr, prášek do pečiva, skořici a špetku soli.
3. V jiné míse důkladně promíchejte rostlinný olej, bílý jogurt a vejce, dokud nevznikne hladká směs.
4. Oloupejte mrkve a nastrouhejte je na jemno. Mrkvovou hmotu přidejte do směsi s olejem a jogurtem a dobře promíchejte.
5. Postupně přilévejte mokré ingredience do suchých a míchejte, dokud nevznikne jednolitá směs bez hrudek.
6. Těsto nalijte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě asi 45 minut, nebo dokud koláč nezíská zlatavou barvu a testovací špejle nebude po vytažení čistá.
7. Po upečení nechte koláč vychladnout v formě na mřížce než ho vyklopíte.

Tipy:
- Přidání mletého máku do těsta dodá koláči krásnou texturu a lehce oříškovou chuť.
- Pokud chcete koláč udělat vlhčí, můžete přidat více jogurtu nebo použít jemnější mouku.
- Pro extra křupavou a sladkou vrstvu můžete koláč před pečením posypat směsí cukru a mleté skořice.
- Koláč je ještě lepší druhý den, když se všechny chutě pořádně prolnou, takže je ideální připravit ho den předem.
- Pro lehkou a svěží variantu podávejte koláč s čerstvým ovocem nebo šlehačkou.