Klasické čokoládové muffiny recept.
Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky sody bikarbony
- 2 lžíce kakaa
- 150 g cukru
- 1 vejce
- 250 ml mléka
- 90 ml rostlinného oleje
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 150 g hrubě nasekané čokolády nebo čokoládových kapek
Recept:
1. Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia a připravte si formu na muffiny, do které vložíte papírové košíčky.
2. V jedné míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu bikarbonu, kakao a cukr. V druhé míse smíchejte vejce, mléko, olej a vanilkový extrakt.
3. Tekuté ingredience pomalu přilévejte do suchých a míchejte jen do spojení. Nemíchejte příliš dlouho, těsto by pak bylo tvrdé.
4. Nakonec jemně vmíchejte nasekanou čokoládu nebo čokoládové kousky.
5. Těsto rozdělte do připravených košíčků, plňte asi do 3/4 výšky.
6. Pečte v předehřáté troubě 20-25 minut, nebo dokud vrcholky muffinů nebudou pevné na dotek.
7. Nechte muffiny vychladnout na mřížce než je podáváte.
Tipy:
- Pro zvýraznění chuti čokolády přidejte do těsta špetku soli.
- Pokud máte rádi vláčnější texturu, můžete přidat do těsta lžíci jablečného pyré.
- Muffiny skladujte v uzavřené nádobě, aby zůstaly déle čerstvé.
- Pro extra čokoládovou chuť můžete do těsta přidat lžíci instantní kávy rozpuštěné v lžíci horké vody.
- Muffiny jsou ideální na svačinu, snídani nebo jako dezert. Můžete je také zdobit čokoládovou polevou nebo cukrářským krémem pro speciální příležitosti.