Zdravý chléb do formy recept


Zdravý chléb do formy recept.

Ingredience:

- 400 g celozrnné špaldové mouky
- 100 g ovesných vloček
- 2 lžičky soli
- 1 lžička sušeného droždí
- 1 lžíce medu
- 500 ml vlažné vody
- 2 lžíce olivového oleje
- 50 g slunečnicových semínek
- 50 g lněných semínek

Recept:

1. V míse smíchejte celozrnnou špaldovou mouku, ovesné vločky a sůl.
2. V jiné misce smíchejte vlažnou vodu, med a sušené droždí. Nechte směs asi 10 minut odstát, dokud se na povrchu neobjeví pěna.
3. K suchým ingrediencím přidejte směs vody s droždím, olivový olej a dobře promíchejte. Těsto by mělo být vlhké, ale držet pohromadě.
4. Do těsta vmíchejte slunečnicová a lněná semínka.
5. Těsto přemístěte do pečící formy vyložené pečicím papírem nebo vymazané olejem. Formu zakryjte čistou utěrkou a nechte těsto asi 1 hodinu na teplém místě kynout.
6. Předehřejte troubu na 200 °C.
7. Pečte chléb v předehřáté troubě asi 45 minut, nebo dokud nezíská zlatavou barvu a při poklepu na dně zní dutě.
8. Po upečení nechte chléb vychladnout na mřížce.

Tipy:

- Pro větší chuťovou rozmanitost můžete přidat do těsta i jiná semínka, například dýňová nebo sezamová.
- Pokud máte rádi oříšky, zkuste přidat hrst nasekaných vlašských ořechů nebo pekanových ořechů.
- Aby chléb zůstal déle čerstvý, skladujte ho ve vzduchotěsné nádobě.
- Pokud preferujete křupavější kůrku, můžete v posledních 10 minutách pečení chléb vyjmout z formy a dopéct jej přímo na roštu.
- Pro ještě vláčnější chléb můžete část vody nahradit stejným množstvím jogurtu nebo kefíru.