Kedlubnová polévka s bramborem recept.
Kedlubnová polévka s bramborem je tradiční česká polévka, která je zvláště vhodná pro chladnější měsíce. Je výživná, chutná a poměrně jednoduchá na přípravu. Zde je návod, jak si ji připravit.
**Ingredience:**
- 1 středně velký kedluben
- 2 středně velké brambory
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 l vývaru (zeleninového nebo kuřecího)
- 2 lžíce oleje nebo másla
- Sůl podle chuti
- Černý pepř podle chuti
- Muškátový oříšek podle chuti
- Kysaná smetana nebo čerstvý kopr pro ozdobu
**Postup:**
1. Nejprve si připravíme zeleninu. Kedluben očistíme a nakrájíme na menší kusy. Brambory oloupeme a nakrájíme také na menší kusy. Cibuli a česnek oloupeme a nadrobno nakrájíme.
2. V hrnci rozehřejeme olej nebo máslo a přidáme nakrájenou cibuli. Restujeme, dokud cibule nezesklovatí.
3. Přidáme česnek a restujeme další 1-2 minuty.
4. Následně přidáme nakrájené kedlubny a brambory. Vše promícháme a chvíli restujeme.
5. Zeleninu zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a přidáme trochu muškátového oříšku. Polévku přivedeme k varu a pak snížíme teplotu. Necháme vařit na mírném ohni asi 20-25 minut, dokud nejsou kedlubny i brambory měkké.
6. Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem na hladkou konzistenci. Pokud je polévka příliš hustá, můžeme přidat trochu vody nebo vývaru.
7. Polévku před podáváním ještě jednou ochutnáme a případně dochutíme solí a pepřem.
8. Polévku podáváme teplou, ozdobenou kysanou smetanou nebo čerstvým koprem.
**Tipy:**
- Pro zvýraznění chuti můžete do polévky přidat i trochu čerstvého tymiánu nebo majoránky.
- Pokud máte rádi pikantnější jídla, přidejte do polévky trochu chilli papričky nebo paprikového prášku.
- K polévce skvěle chutná čerstvý chléb nebo topinky.
- Kedlubnovou polévku s bramborem můžete také podávat s krutony pro přidanou texturu.