Bábovka recept.
Bábovka je klasický a oblíbený moučník, který může sloužit jako skvělá svačina k odpolední kávě nebo čaji. Příprava je jednoduchá a výsledek stojí za to. Zde je základní recept včetně ingrediencí a tipů.
Ingredience:
- 250 g másla nebo margarínu
- 250 g cukru
- 4 kusy vejce
- 1 vanilkový cukr
- 500 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 250 ml mléka
- Kakao nebo rozinky podle chuti (pro mramorovaný efekt nebo přidání rozinek)
Recept:
1. Nejprve si předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. Formu na bábovku vymažte tukem a vysypte moukou, aby se bábovka po upečení snadno vyklopila.
2. V misce vyšlehejte máslo s cukrem do pěny. Postupně přidávejte vejce a vanilkový cukr, neustále míchejte.
3. Do směsi přesijte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Přilévejte mléko a míchejte, dokud směs nebude hladká.
4. Pokud chcete přidat kakao pro mramorovaný efekt, odeberte část těsta a smíchejte ji s kakaem. Pak střídavě vrstvějte obě směsi do formy. Pro rozinky, jednoduše je vmíchejte do těsta.
5. Pečte v předehřáté troubě přibližně 45 minut. Hotovost ověřte špejlí – vložte ji do středu bábovky, pokud vyjde čistá, bábovka je hotová.
6. Nechte bábovku chvíli vychladnout, než ji vyklopíte z formy.
Tipy:
- Pro extra vlhkou bábovku přidejte do těsta lžíci kysané smetany.
- Pokud dáváte přednost voňavější bábovce, přidejte do těsta citronovou nebo pomerančovou kůru.
- Aby byl mramorovaný efekt výraznější, před pečením protáhněte v těstě špejlí či vidličkou a vytvořte tak v těstě vzory.
- Po upečení a vychladnutí můžete bábovku polevit čokoládovou polevou nebo jen posypat moučkovým cukrem pro jednoduchou a elegantní dekoraci.
Tento základní recept na bábovku můžete variabilně upravovat přidáním různých přísad, jako jsou ořechy, sušené ovoce nebo čokoládové kousky, a experimentovat tak s chutěmi podle vaší nálady.