Panadová polévka recept


Panadová polévka recept.

Panadová polévka je tradiční česká polévka, která je oblíbená především pro svou jednoduchost a rychlou přípravu. Základem jsou kvalitní suroviny a dobrý chléb, který polévce dodává charakteristickou chuť a texturu.

Ingredience:
- 1 litr hovězího nebo kuřecího vývaru
- 1 cibule
- 2-3 stroužky česneku
- 4-5 plátků staršího chleba (nejlépe domácího nebo kvalitního pekařského)
- 100 g másla
- sůl a pepř podle chuti
- majoránka podle chuti
- petrželka na ozdobu

Recept:
1. Nejprve si připravíme vývar. Pokud nemáme hotový, použijeme bujon nebo kostky na vývar.
2. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na drobno. Na pánvi rozpustíme máslo a necháme na něm zesklovatět nakrájenou cibuli. Přidáme česnek a chvíli osmažíme, ale nedovolíme mu zhnědnout.
3. Chléb nakrájíme na kostičky a přidáme k cibuli s česnekem. Chléb necháme na pánvi, dokud lehce neztvrdne a nezíská zlatavou barvu.
4. Směs z pánve přidáme do vařícího vývaru. Polévku osolíme, opepříme a přidáme majoránku podle chuti. Necháme vařit na mírném ohni asi 5 minut, aby se chutě dobře spojily.
5. Polévku nalijeme do misek a ozdobíme čerstvou petrželkou.

Tipy:
- Pro plnější chuť polévky můžete do vývaru přidat kořenovou zeleninu, jako je mrkev nebo celer, kterou po uvaření vyjmeme.
- Pokud máte rádi pikantnější variantu, můžete do polévky přidat trochu chilli papričky nebo kapku tabaska.
- Panadová polévka je vynikajícím způsobem, jak zužitkovat zbytky starého chleba.
- K polévce výborně chutná čerstvě upečený chléb nebo bageta, kterou si můžete namáčet do polévky.