Salát z čínského zelí a papáji recept.
**Ingredience**
- 1 malá hlávka čínského zelí, tenké proužky
- 1 zralá papája, oloupaná a nakrájená na tenké proužky
- 1 mrkev, oloupaná a nastrouhaná na jemno
- 1 malá červená cibule, tenké plátky
- Hrst čerstvého koriandru, hrubě nasekaného
- Hrst pražených a nasekaných arašídů pro ozdobu
- Sůl a černý pepř podle chuti
**Dresink**
- 3 lžíce rybí omáčky nebo tamari pro veganskou variantu
- 2 lžíce čerstvého limetkového džusu
- 1 lžíce medu nebo javorového sirupu pro veganskou variantu
- 1 lžíce sezamového oleje
- 1 malý česnek, jemně nasekaný
- 1 čajová lžička nastrouhaného zázvoru
- 1 malý červený chilli, jemně nasekaný (volitelné)
**Postup**
1. Ve velké míse smíchejte proužky čínského zelí, papáji, mrkev a červenou cibuli.
2. V malé miskě si připravte dresink. Smíchejte rybí omáčku (nebo tamari), limetkový džus, med (nebo javorový sirup), sezamový olej, nasekaný česnek, nastrouhaný zázvor a chilli, pokud používáte. Dobře promíchejte, dokud se všechny ingredience nespojí.
3. Dresink přelijte přes salát a dobře promíchejte, aby se všechny ingredience spojily a salát byl pokrytý dresinkem.
4. Salát přendejte do servírovací mísy. Posypte nasekaným koriandrem a praženými arašídy.
5. Před podáváním dochuťte salát solí a černým pepřem podle chuti.
**Tipy**
- Pro extra křupavost můžete do salátu přidat nasekanou čerstvou červenou papriku.
- Pro veganskou variantu sahajte po tamari místo rybí omáčky a javorovém sirupu místo medu.
- Pokud nemáte rádi koriandr, můžete ho nahradit petrželkou nebo bazalkou.
- Salát můžete podávat jako lehký hlavní chod nebo jako přílohu k grilovaným pokrmům.
- Pro ještě bohatší chuť můžete do dresinku přidat lžíci tamarindové pasty.