Polévka s růžičkovou kapustou recept.
Polévka s růžičkovou kapustou je vynikající volbou pro chladné dny a přináší nejen hřejivý pocit, ale také spoustu vitamínů a minerálů. Tato zeleninová polévka je jednoduchá na přípravu a může být přizpůsobena podle vašeho gusta.
Ingredience:
- 500 g růžičkové kapusty
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 l zeleninového vývaru
- 200 ml smetany pro vaření
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Muškátový oříšek na dochucení
Recept:
1. Růžičkovou kapustu očistěte, odstraněte spodní tvrdé části a nakrájejte na poloviny nebo čtvrtiny podle velikosti.
2. Cibuli a česnek oloupejte a jemně nakrájejte.
3. Na středně velkém ohni rozehřejte v hrnci olivový olej a přidejte nakrájenou cibuli. Restujte, dokud cibule nezezlátne.
4. Přidejte česnek a restujte další 1 minutu.
5. Přidejte růžičkovou kapustu a míchejte, dokud není kapusta ze všech stran obalená olejem.
6. Zalijte zeleninovým vývarem a přiveďte k varu. Po dosažení varu snižte teplotu, přikryjte pokličkou a vařte asi 20 minut nebo dokud není kapusta měkká.
7. Polévku rozmixujte ponorným mixérem na hladkou konzistenci.
8. Přidejte smetanu, dobře promíchejte a přiveďte k varu.
9. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí, čerstvě mletým černým pepřem a špetkou muškátového oříšku.
Tipy:
- Pro zvýraznění chuti můžete přidat karamelizovanou cibulku nebo pražený slaninový křup na konec.
- Pokud hledáte veganskou variantu, smetanu nahraďte rostlinnou alternativou a zeleninový vývar si připravte bez použití živočišných produktů.
- Pro extra krémovou texturu můžete přidat trochu vařených brambor před rozmixováním.
- Polévka se výborně hodí k podávání s čerstvým chlebem nebo opečenými krutony.