Anzac sušenky recept.
Anzac sušenky jsou tradiční australské a novozélandské cukroví, které se stalo populárním během první světové války. Název ANZAC vznikl z počátečních písmen Australian and New Zealand Army Corps. Sušenky si získaly srdce mnohých díky své jednoduchosti, chuti a dlouhé trvanlivosti. Tady je recept a několik tipů, jak připravit tyto lahodné sušenky.
Ingredience:
- 1 šálek ovesných vloček
- 1 šálek hladké mouky
- 1 šálek cukru (nejlépe hnědého)
- 3/4 šálku strouhaného kokosu
- 125 g másla
- 2 lžíce sirupu (např. zlatý sirup nebo med)
- 1/2 lžičky sody bikarbony
- 2 lžíce vařící vody
Recept:
1. Předehřejte si troubu na 160 stupňů Celsia. Plech na pečení vyložte pečicím papírem.
2. V míse smíchejte ovesné vločky, mouku, cukr a kokos.
3. V malém hrnci na nízkém ohni rozpusťte máslo spolu se sirupem. Nechte lehce bublat.
4. Soda bikarbona se smíchá s vařící vodou a ihned se přilije do směsi másla a sirupu. Směs začne pěnit a zvětší svůj objem.
5. Směs sódou a máslom nalijte do suchých ingrediencí a důkladně promíchejte.
6. Lžící tvarujte kuličky směsi, které položíte na připravený plech, s dostatečným odstupem, protože se sušenky při pečení rozplynou.
7. Pečte v předehřáté troubě asi 10 až 12 minut, nebo dokud sušenky nezískají zlatavou barvu.
8. Po vyjmutí z trouby nechte sušenky chvilku odpočinout na plechu, než je přendáte na mřížku k úplnému vychladnutí.
Tipy:
- Pokud preferujete křupavější sušenky, nechte je v troubě o něco déle.
- Pro měkčí verzi sušenek je vyndejte z trouby, když jsou ještě mírně měkké na dotek a nechte je vychladnout.
- Experimentujte s přidáním čokoládových kousků nebo sušeného ovoce pro dodatečnou chuť.
- Uchovávejte sušenky v uzavřené nádobě, aby zůstaly déle čerstvé.
Anzac sušenky jsou nejen chutné, ale i plné historie. S tímto receptem a tipy se můžete pustit do pečení a užít si kousek tradičních chutí z Austrálie a Nového Zélandu.