Kynutý knedlík recept.
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 42 g čerstvého droždí
- 2 lžíce cukru
- 1 vejce
- špetka soli
- 2 lžíce oleje
Recept:
1. V míse smíchejte hladkou mouku a špetku soli.
2. V menší nádobě ohřejte mléko tak, aby bylo vlažné, a rozpusťte v něm cukr a droždí. Nechte směs asi 10 minut odstát, dokud nezačne vytvářet pěnu.
3. Do mísy s moukou přilijte připravenou droždí směs, přidejte vejce a olej. Vypracujte hladké, nelepivé těsto. Pokud je těsto příliš tuhé, přidejte trochu mléka, pokud je naopak příliš lepivé, přidejte mouku.
4. Těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi 1 hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
5. Po vykynutí těsto krátce propracujte na pomoučené pracovní ploše. Vytvarujte do podoby válcovitého knedlíku.
6. Dále knedlík opatrně vložte do osolené vody a vařte cca 20 minut. Knedlík je hotový, když se vznáší na hladině.
7. Hotový knedlík vyjměte z vody, nechte chvíli odpočinout, poté nakrájejte a podávejte.
Tipy:
- Pro chutnější variantu můžete do těsta přidat rozinky nebo sušené ovoce, které předem namočíte do rumu nebo horké vody.
- Při vaření knedlíka zajistěte, aby voda nepřekypěla. Ideální je vaření na mírném ohni s částečně přikrytým hrncem.
- Pokud si nejste jistí, zda je knedlík uvnitř uvařený, pomocí špejle nebo tenkého nože zkontrolujte střed knedlíku. Špejle by měla vyjít čistá.
- Knedlík můžete podávat jako přílohu k masovým jídlům nebo s ovocnou omáčkou jako sladký pokrm.