Piškotový nákyp se švestkovým kompotem recept.
**Ingredience**
Pro piškotový nákyp:
- 4 vejce
- 120 g cukru krystal
- 120 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička vanilkového extraktu
- špetka soli
Pro švestkový kompot:
- 500 g čerstvých švestek
- 100 g cukru
- 1 lžička mleté skořice
- 1 šálek vody
- šťáva z půl citronu
**Recept**
1. Začneme přípravou švestkového kompotu. Švestky omyjeme, rozpůlíme, odstraníme pecky a nakrájíme na menší kousky. V hrnci smícháme švestky, cukr, vodu, skořici a citronovou šťávu. Vaříme na mírném ohni, dokud švestky nezměknou a kompot nezhoustne. Poté odstavíme a necháme vychladnout.
2. Předehřejeme si troubu na 180 °C a vymažeme máslem pekáč.
3. V misce si vyšleháme vejce s cukrem do pěny, poté přidáme vanilkový extrakt.
4. Do směsi postupně přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva a špetkou soli. Lehce zamícháme.
5. Těsto rozetřeme do připraveného pekáče a na těsto navrstvíme švestkový kompot.
6. Pečeme v předehřáté troubě asi 25-30 minut, nebo dokud nákyp nezpění a nezíská zlatavou barvu.
7. Po upečení necháme piškotový nákyp chvíli odpočinout a poté podáváme.
**Tipy**
- Vyzkoušejte přidat do kompotu i jiné ovoce jako jsou jablka nebo hrušky pro různorodější chutě.
- Pro extra křupavou vrstvu můžete před pečením posypat nákyp hrubě nasekanými ořechy nebo mandlovými lupínky.
- Pokud máte rádi pikantnější chutě, zkuste do kompotu přidat kousek zázvoru nebo hřebíček.
- Nákyp podávejte s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou pro ještě lepší chuťový zážitek.