Výborné hrníčkové knedle recept.
- Ingredience
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 hrnek vlažného mléka
- 1 vejce
- 1 lžička soli
- 1 lžíce oleje
- 1/2 kostky droždí (asi 20g)
- 1 lžička cukru
- Recept
1. Nejdříve si připravíme kvásek. V míse smícháme vlažné mléko, droždí, cukr a lžíci hladké mouky. Směs necháme na teplém místě asi 15 minut kynout.
2. V jiné míse smícháme oba druhy mouky a sůl. Přidáme kvásek, vejce a olej. Vše důkladně propracujeme, nejlépe rukama, abychom vytvořili hladké těsto.
3. Těsto necháme v míse, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi 1 hodinu kynout, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
4. Po vykynutí těsto krátce propracujeme a rozdělíme na dvě části. Z každé části vytvoříme váleček, který zabalíme do utěrky nebo potravinářské fólie, přičemž necháme trochu prostoru pro další kynutí.
5. V hrnci přivedeme vodu k varu, vložíme připravené knedlíky a vaříme na mírném ohni cca 20 minut. Poté knedlíky otočíme a vaříme dalších 10 minut.
6. Po uvaření knedlíky vyjmeme, necháme minutu odpočinout a pak odstraníme utěrku nebo fólii. Nakonec knedlíky nakrájíme a podáváme.
- Tipy
- Aby byly knedle nadýchané, je důležité těsto nepracovat příliš dlouho po jeho vykynutí.
- Pro ještě lepší chuť můžete do těsta přidat lžíci strouhaného perníku nebo trochu nastrouhané citronové kůry.
- Pokud máte raději sladké knedle, můžete do těsta přidat trochu cukru nebo vanilkový cukr.
- Ujistěte se, že voda při vaření knedlíků nevře příliš prudce, měla by jen lehce probublávat.
- Pokud knedlíky připravujete poprvé, sledujte čas a teplotu vaření, může být potřeba upravit dle vašeho konkrétního hrnce a plotny.