Švestkový koláč s cuketou recept


Švestkový koláč s cuketou recept.

Švestkový koláč s cuketou je vynikající a neobvyklá kombinace, která překvapí každého, kdo má rád originální chuťové spojení. Cuketa dodává koláči vláčnost a švestky zase sladkokyselou chuť, která se krásně doplňuje s cuketou. Tady je jednoduchý recept, jak si připravit tento neobvyklý dezert.

- Ingredience
- 250 g hladké mouky
- 150 g cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 150 g másla
- 3 vejce
- 1 lžička kypřícího prášku
- 250 g cukety (nastrouhané)
- 500 g švestek (vypeckovaných a rozpůlených)
- Špetka soli
- Cukr a skořice na posypání

- Recept
1. Předehřejte troubu na 180°C a připravte si dortovou formu, kterou vymažte máslem a vysypte moukou.
2. V míse smíchejte mouku, cukr, vanilkový cukr, špetku soli a kypřící prášek.
3. Přidejte změklé máslo, vejce a nastrouhanou cuketu. Vše dobře promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
4. Těsto nalijte do připravené formy. Na těsto poklaďte rozpůlené švestky řeznou stranou nahoru.
5. Posypte povrch koláče směsí cukru a skořice pro extra chuť.
6. Pečte v předehřáté troubě přibližně 45 minut, nebo dokud koláč nezpění a nezíská zlatavou barvu.
7. Nechte koláč před podáváním vychladnout.

- Tipy
- Švestky můžete nahradit jiným ovocem dle sezóny nebo vaší chuti.
- Pro zvýraznění chuti můžete do těsta přidat lžíci rumu nebo citronovou kůru.
- Jestliže máte raději vláčnější koláč, přidejte více cukety.
- Aby se švestky nepropadly na dno koláče, můžete je předem obalit v troše mouky.
- Tento koláč je skvělý jak teplý, tak studený. Podávejte s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou pro ještě lepší požitek.

Užijte si přípravu i samotné pochutnání na tomto netradičním koláči!