Višňové muffiny recept.
Višňové muffiny jsou skvělou volbou pro milovníky sladkého pečiva, které má příjemnou kyselost a šťavnatost díky višním. Pro přípravu těchto muffinů budete potřebovat následující ingredience:
Na těsto:
- 250 g polohrubé mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 lžičky sody bikarbony
- špetka soli
- 150 g bílého cukru
- 1 velké vejce
- 100 ml rostlinného oleje
- 180 ml mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 200 g vykostěných a nakrájených višní (mohou být čerstvé nebo z konzervy, ale dobře odkapané)
Na posyp:
- 2 lžíce hnědého cukru
Recept:
1. Předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia a připravte si formu na muffiny, kterou vyložíte papírovými košíčky.
2. V jedné míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu bikarbonu a špetku soli.
3. V druhé míse důkladně promíchejte cukr, vejce, rostlinný olej, mléko a vanilkový extrakt.
4. Směs suchých ingrediencí postupně přidávejte do směsi mokrých ingrediencí, míchání nechte na minimum, jen tolik, aby se ingredience spojily.
5. Nakonec opatrně vmíchejte nakrájené višně.
6. Těsto rozdělte do připravených košíčků, naplňte je zhruba do dvou třetin.
7. Povrch muffinů posypte hnědým cukrem.
8. Pečte v předehřáté troubě 25-30 minut nebo dokud vrcholky muffinů nebudou zlatavé a na špejli nezůstanou žádné stopy těsta.
9. Po upečení nechte muffiny vychladnout na mřížce.
Tipy:
- Pokud používáte čerstvé višně, nezapomeňte je dobře omyt a vykostit. Pokud používáte višně z konzervy, důkladně je sceďte, aby nedošlo k zbytečnému zvlhčení těsta.
- Pro extra jemnost a vlhkost muffinů můžete přidat lžíci zakysané smetany do těsta.
- Aby byly muffiny ještě aromatickější, můžete do těsta vmíchat kůru z jednoho citronu.
- Muffiny skladujte v uzavřené nádobě, aby zůstaly déle čerstvé.